fbpx
Програма за кариерно ориентиране в 97 СОУ

Фондация Еду Компас, част от Вока Академи, осигурява две безплатни програми за кариерно ориентиране годишно за ученици от 10 до 12 клас. Материалите, необходими за обучението се осигуряват от фондацията, а трудът на лекторите е доброволен. Учители и училища кандидатстват като заявяват желание за участие чрез формата за контакти на сайта на фондация Еду Компас.

Наскоро се проведе първата от тях за тази година в 97 СОУ “Братя Миладинови” в София. В програмата се включиха 20 ученика от 9 до 12 клас. В рамките на програмата се проведоха три срещи, за който беше използвана авторската методология и авторска настолна игра “Моят Кариерен Път”.

Обратната връзка от учители и ученици от 97 СОУ “Братя Миладинови” в София, която те дадоха след приключването на програмата е изключително позитивна. Нивото на удовлетворение сред учителите е много високо. Учениците споделят, че програмата и настолната игра са били интересни за тях, а според учителите програмата е подтикнала ученците да се докоснат до различни професии, да осмислят кои са техните силни страни и в какво са наистина добри. На въпроса “какво беше най-полезно за теб в програмата?” някои от участниците дадоха следните отговори:

“Почти взех решение за бъдещето си (какво ще работя)”

“Научих, че тази професия е за мен и че това ме влече”

“Да се ориентирам накъде да тръгна, нещо ново за моите желания за професия, плюсове и минуси за нея.”

“Откриването на нови професии”

Голяма част от младите хора не са ориентирани в каква сфера да продължат образованието си и каква кариерна пътека да изберат. Времето на лутане за тях е изгубено. Авторската методология и настолната игра Моят Кариерен Път са специално разработени, за да се фокусират върху умението за вземане на решения и управление на времето. Именно тези умения са ключови за личностното и професионално развитие на младежите.

Програмата “Моят Кариерен Път” за 11 и 12 клас помага на учениците да си изградят кариерен профил, базиран на техните заложби и интереси. Това поставя началото на устойчив избор на образование, както и на успешен кариерен път. Учениците, преминали през програмата се учат да правят избори, да се информират и да проучват внимателно различните кариерни пътеки, които лежат пред тях.

Още по темата

Моят кариерен пътКариерно ориентиране и ранен подбор на кадри