fbpx
Моят кариерен път

Моят кариерен път” е проект за кариерно ориентиране на Фондация Еду Компас и Община Пловдив, който цели да помогне на ученици в прогимназиална и гимназиална възраст да открият талантите си и да развият суперсили – умения за успех.

Проектът се състои от обучения за преподаватели и училищни директори, наръчник за родители за домашно кариерно ориентиране и онлайн платформа “Моят кариерен път”.

Платформата е насочена специално към ученици в шести, седми, единадесети и дванадесети клас, защото това са периодите, в които учениците да си отговорят на въпроса “Какво да уча?”.

Моят кариерен път” се базира на 4 глагола – Открий, Тествай, Разбери и Бъди Герой. Нека прегледаме какво означава и включва всеки глагол.

Открий.

Откриването на лични таланти е първата стъпка в кариерното ориентиране. Когато един ученик знае в какво е добър и какво истински харесва, той може да започне да се развива в него и по този начин да тръгне по пътя на мечтите.

Тествай.

Когато учениците вече имат представа кои са техните таланти и интереси, е време да ги тестват. “Моят кариерен път” предлага предизвикателства и въпроси към 10 различни групи от таланти и интереси.

Разбери.

След като учениците са наясно какво ги влече, идва ред на това да разберат кои професии са за тях. В платформата на Еду Компас и Община “Пловдив” може да се открие списък с кратки описания на професии за всеки талант.

Бъди герой.

Освен таланти и интереси, всеки от нас има суперсили. Суперсилите са умения за успех – когато човек ги развие, той е способен на всичко. Играта съдържа 9 суперсили и предизвикателства, чрез които учениците да развият всяка една от тях.

Още по темата

Моят Кариерен Път - Програма 11ти класПрограма за кариерно ориентиране в 97 СОУ