fbpx
Силен съм, но не насила - превенция и справяне с насилието в училище

Кампания за превенция за насилието в училище.

ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ

Лято, като всяко друго. За нас, възрастните, е подготовка за обучения и нови проекти. Приятна почивка.

За някои младежи това е глътка въздух от агресията, на която са подложени в училище. Няма да споделям статистики и конкретни случаи. Те са кошмарни. Меко казано.

Една африканска поговорка гласи „Нужно е село, за да се образова едно дете“. Нужни са и усилията на цялата общност за справяне с проблема с насилието в училище и сред младежите.

ИДЕЯТА СЕ РАЖДА

Това лято Фондация Еду Компас реши да започне кампания СИЛЕН СЪМ, НО НЕ НАСИЛА – идея, родена в разговор с наш партньор, който се надяваме да се включи по пътя.


ПЪРВАТА КАПКА

Кампанията е за превенция и решаване на проблема с насилието в училище. Целим да започнем разговор по темата, открито и откровено. Да направим първата стъпка – честно поглеждане към проблема. Ние, възрастните, да поемем отговорност – това никак не е лесно и целият ни екип го съзнава.

Целим да достигнем до учители, родители и ученици и да ги подкрепим за създаване на среда и училищен живот без насилие. Да разпространим добри практики и будители, които работят в тази посока.

Разбираме, че това е само капка в морето. Но капка по капка…

ЗА КОГО Е КАМПАНИЯТА

Целевата група на кампанията са родители, учители и ученици 8-12 клас. Към момента не предвиждаме адресиране на проблемите в по-ранна фаза на развитие, макар да съзнаваме колко е важна тя. Когато кампанията набере сила, ще включим и по-ранните етапи на развитие и темата с насилието в тях.

КАКВО ПРЕДВИЖДАМЕ в СИЛЕН СЪМ, НО НЕ НАСИЛА

  1. Справочник за родители – интервюта със специалисти, насоки за справяне с проблема и превенция.

Задачите пред родителите са трудни и отговорни. Събираме на едно място полезна информация и насоки за справянето и превенцията на насилието сред младежите. В справочника предлагаме и контакти на доказани специалисти, които могат да бъдат полезни.

Очаквайте след 15.09!

  • Обучение за учители – методи за справяне с агресията в училище

Фондацията има 2 обучения с кредити за учители – Кариерно Ориентиране в класната стая и Ангажиране на ученици. СИЛЕН СЪМ, НО НЕ НА СИЛА – практически методи, упражнения и техники за преодоляване на насилието ще е третото такова.

Записване във формата на сайта или на educompassbg@gmail.com

  • Работилници с ученици в час на класа или друг час за справяне с агресия.

В тази работилници ще предложим някои методи за работа с емоциите, които учениците да практикува сами и ще представим метода peer-to-peer mediation, който помага на ученици да станат водещи в решението на проблема.

Записване във формата на сайта или на educompassbg@gmail.com

  • Партньорство със специалисти за повишаване на осъзнатостта и готовността на възрастните за справяне с проблема.

Интервютата и материалите от водещи специалисти в областта на психологията, педагогиката и емоционалната интелигентност може да следите тук:

Ако искате да се включите, дори и да не знаете как, пишете на educompassbg@gmail.com

Още по темата

Резултати от проект Dis-Act с участието на Фондация Еду КомпасТРУДНИЯТ ОТГОВОР И ЛИЧНАТА ОТГОВОРНОСТ