Визуален

Художник

Художникът пренася света от въображението си върху платно, хартия или друг материал, за да го видим ние. Художниците продават картините си по различни начини – през поръчки в интернет или след изложба в галерия. Много от тях работят и като дизайнери.

Графичен дизайнер

Графичният дизайнер измисля как да изглежда нещо, как да комбинира цветове и форми. Графичните дизайнери най-често работят в рекламни агенции или печатници, където създават дизайни за реклами, картинки и лога.

Интериорен дизайнер

Интериорният дизайнер създава скицата как изглежда една сграда и кое къде да бъде разположено, за да изглежда УАУ. Грижи се за цветовете и обзавеждането. Интериорните дизайнери работят на свободна практика или за студия на архитекти.

Моден дизайнер

Модният дизайнер създава дрехи. Някои дизайнери правят дрехите, които звездите носят на червения килим и така диктуват новите тенденции в модата. Модните дизайнери работят за модни къщи, за някоя марка дрехи, като H&M, или на свободна практика.

Декоратор

Декораторът преобразява офиси, хотели, пространства – за повод или по поръчка. Той се грижи залата за сватба да изглежда приказно и да остави добър спомен. Декораторът работи на свободна практика или за големи хотели, вериги ресторанти, сватбени агенции и агенции за събития.

Фотограф

Фотографът изразява въображението си чрез снимки. Той запечатва живота на звездите, войни, политици или обикновени хора, а понякога просто красотата на природата. Продава снимките си на списания, новинарски канали, фирми, хора.

Гримьор

Гримьорът прави грим – подчертава собствената ни красота за специални събития (абитуриентски бал, сватба), учи клиенти как да се гримират и помага на актьори да се превърнат в зомбита, вампири, духове и т.н. Гримьорите работят за известни марки грим, като Estée Lauder, за филми, за театри или на свободна практика.

Фризьор

Фризьорът знае как ще изглеждаш най-добре и те подстригва или ти прави прическата по този начин. Фризьорите работят в салони за красота, по модни събития, филми и фотосесии, за да подготвят моделите и актьорите.

Видеооператор

Видеооператорът казва как да бъде заснето едно видео така, че да изглежда добре и да показва история. Той работи за рекламни агенции, филмови компании, корпорации или на свободна практика. Във филмовата индустрия има и

Аниматор

Аниматорът рисува комикси и изображения, които се движат. Той добавя ефекти в игрални филми и затова работи за големи филмови компании като Disney или филмово студио „Ню Бояна“ или на свободна практика.

Илюстратор

Илюстраторът рисува картинки за книги и комикси. Той работи за издателски къщи или на свободна практика.

Скулптор

Скулпторът извайва фигури от сурови материали като камък, глина, дърво и други. Той продава скулптурите си или работи по поръчка за филмови компании, галерии, агенции за събития.

Езиков

Писател

Писателят измисля светове, истории и герои и пише за тях. Писателите работят на свободна практика и намират издател да издаде книгите им, или ги издават сами. Често те започват като пишат статии за вестници или разкази.

Поет

Поетът, подобно на писателя, изразява своето въображение с думи, но го прави в рима и стих. Поетите също намират кой да издаде произведенията им, а някои го правят сами. Често се занимават и с друга професия от зона ЕЗИКОВИ.

Копирайтър

Копирайтърът пише текстове за реклами, статии или описания на продукти. Рекламите на нещата, които си купуваш, са писани от копирайтъри. Те работят на свободна практика или за маркетингова агенция – фирма, която помага на другите да правят реклами.

Текстописец

Създателят на текстове на песни следи какво се харесва на слушателите и пише текстове, които разказват за раздяла, любов, приятелство и т.н. После комбинира тези текстове с подходяща мелодия. Той работи на свободна практика, по поръчка или като служител в музикални, филмови и звукозаписни компании.

Журналист

Журналистът следи какво се случва по света, проучва истината и описва фактите така, че всеки да ги разбере. Обикновено пише на определени теми – мода, филми, книги, здравословно хранене, политика и много други. Журналистите работят в телевизия, радио, за вестник, сайт или списание. Работното им място определя и ежедневието им.

Преводач

Преводачът учи езици, докато не ги овладее перфектно, и превежда текстове и документи от един език на друг. Някои превеждат устно разговор между хора, които не говорят общ език. Преводачите работят за фирми, наричани преводачески агенции, за институции като ЕС и ООН, където често се налагат устни преводи, или на свободна практика.

Сценарист

Сценаристът пише собствени пиеси и сценарии за филми или пренаписва други творби, за да могат да се играят от актьори. Подобно на писателите на текстове на песни, сценаристите работят по проекти на свободна практика, а може и към театър или филмово студио.

Блогър

Блогърът пише текстове на различни теми, в които има познание. За разлика от журналистът, който опитва да предаде фактите по най-неутралния начин, блогърът изразява своето мнение и дава препоръки на читателите си. Блогърите работят на свободна практика, имат собствен блог, който печели от реклами или пишат за различни сайтове.

Издател

Издателят подготвя произведението на автора, за да стигне то до читателя. Издателят се грижи текстът в книгите, списанията и вестниците да е правилно написан и подготвя отпечатването и разпространението му по книжарниците и библиотеките. Той работи в издателство или издателска къща, за да може любимите ни книги да стигнат до нас.

Дигитален

Програмист

Програмистът пише програми на специални езици като C++, Java, Python, които казват на компютъра какво да прави и как. Програмистите работят на свободна практика или за ИТ компании, които разработват приложения и сайтове, за банки, за големи компании и навсякъде, където много хора ползват различни програми.

Уеб дизайнер

Уеб дизайнерът прави прави сайтовете лесни за употреба, решава кое къде да бъде. Благодарение на уеб дизайнера намираме това, което търсим в сайта лесно. Уеб дизайнерите работят на свободна практика или в агенции, които разработват сайтове.

Специалист „Бази данни“

Специалистът „Бази данни“ помага на големи организации (фирми, училища, болници) да съхраняват и обработват информация за пациентите, учениците и клиентите си. Той организира информацията в една платформа и я прави лесна за намиране и за добавяне на нова информация. Специалистът „Бази данни“ работи за болници, училища, големи фирми, големи рекламни агенции – навсякъде, където хората работят с голямо количество информация.

Специалист „Мрежи“

Специалистът „Мрежи“ помага на големите организации да свържат всичките си компютри в една голяма мрежа. Така всички имат достъп до едни и същи файлове и могат да използват един и същи принтер. Специалистът „Мрежи“ работи в големи компании, банки, училища, университети, болници.

Създател на мобилни апликации

Създателят на мобилни апликации създава и поддържа мобилни приложения. Тества ги и оправя грешките. Създателите на мобилни приложения работят във фирми, които се занимават с изработването на такива приложения или в организации, които имат нужда от такива апликации.

Създател на игри

Създателят на игри прави любимите ни игри, независимо от жанра. Той измисля как да работи играта и как я играем, как изглежда и колко е лесна или трудна да бъде. Създателите на игри работят в компании за игри като Nintendo.

Експерт „Дигитален маркетинг и реклама“

Експертът „Дигитален маркетинг и реклама“ прави онлайн реклами, следи колко хора са ги видели, дали са купили продукта и подобрява рекламата, за да накара повече хора да купят продукта. Този експерт работи в рекламни агенции,като част от отдел маркетинг във фирми, или на свободна практика.

Експерт „Социални мрежи“

Експертът „Социални мрежи“ създава съдържание и комуникира с клиенти на фирмата във Фейсбук, Инстаграм, ТикТок, Ютуб и други важни социални мрежи. Този специалист работи във всяка организация, която има социални мрежи, в рекламна агенция, или на свободна практика.

Работа с хора

Психолог

Психолозите и терапевтите разбират как работи човешкия ум, емоции и психика. Те помагат на хората да преодолеят проблеми с техните емоции или много тежки моменти. Те работят в училища, в частни кабинети или дори в големи компании, където емоционалното здраве на работниците е важно за успеха на компанията.

Коуч

Коучът работи с клиенти по техните цели. Той разговаря с тях, за да разбере какво е най-важното за тях, да им помогне да планират как да постигнат целта си и да следи напредъка им. Коучовете работят на свободна практика или в компании, където помагат на мениджърите и на служителите да развиват уменията си.

Експерт „Продажби“

Експертът „Продажби“ убеждава хората да купят продукт или услуга. Той умее да слуша, за да разбере точно от какво има нужда клиента, и да го предложи. Експертите по продажби работят почти навсякъде. Те пишат имейли, да говорят по телефона с клиенти, най-вече правят срещи, на които продават.

Мениджър

Мениджърът на екип определя какви задачи трябва да бъдат изпълнени, кой да ги свърши и кога. Грижи се всички в екипа да развиват уменията си и да стават по-добри. Мениджърите на екип работят в компании с много хора, като най-често това са т.нар. центрове за обслужване на клиенти.

Експерт „Човешки ресурси“

Експертът „Човешки ресурси“ търси и наема работници, занимава се с обучението на служителите, следи как те се справят с работата и ако не се справят им помага, мести ги на друго място или ги уволнява. Във всяка компания, където работят повече хора, има нужда от тази професия.

Обучител

Обучителят е като учителите, но преподава как се прави нещо на практика, вместо да обясняват теория. Обикновено обучителите учат възрастни хора на конкретно умение – да говорят пред хора, да използват компютърни програми, как да продават. Те работят в обучителни центрове или в голяма компания, където обучават служителите.

Учител

Учителят подготвя уроци и упражнения, с които учениците да разберат предмета, който учат, и да развият полезни умения. Той ги подготвя за живота и бъдещата им кариера. Учителите работят в държавни и частни училища, в школи или дават частни уроци.

Университетски преподавател

Университетският преподавател подготвя бъдещи специалисти в неговата сфера на умения и знания. Неговата работа е да предаде най-важните умения за развитие на студентите в тази област и да ги подготви за важна и отговорна работа. Много университетски преподаватели са също и изследователи и правят проучвания и нови открития. Те работят в университети и изследователски центрове, а понякога издават учебници.

Експерт „Комуникации”

Експерт „Комуникации“ или ПР управлява мнението на хората за определена известна личност или фирма. Този специалист информира ръководството на компанията за начинът, по който хората и техните възможни клиенти виждат компанията и подобряват тази връзка постоянно. Тези експерти работят за известни личности и големи компании, които трябва да правят добро впечатление, за да успеят.

Сервитьорът

Сервитьорът и барманът обслужват клиентите на ресторанта, кафенето или бара, където работят, и са една от най-важните позиции за успеха на заведението. Техните умения да разбират хората и да им препоръчват най-доброто са една от причините защо някои заведения ни харесват, а други не.

Експерт „Обслужване на клиенти“

Експертът „Обслужване на клиенти“ помага на потребителите да направят най-добрия избор, когато купуват нещо ново, което води до печалба за магазина и фирмата. Той знае как да постигне равновесие между доброто впечатление на клиента и печалбата за компанията. Тези експерти работят в магазини, мобилни оператори и всякакви компании, занимаващи се с продажба.

Двигателен

Спортист

Спортистът тренира от ранна възраст и се състезава за себе си, за града, страната или отбора си. Има подходящ спорт за всеки – футбол, баскетбол, волейбол, художествена гимнастика, ски, борба, шах и много други. Тренировките и състезанията са работата на спортистите.

Треньор

Треньорът по спорт обучава млади спортисти и развива техните умения. За да са успешни, младите спортисти се нуждаят от наставленията на треньор. Често бивши спортисти стават треньори. Те работят за отбори, клубове или като лични треньори на успешни състезатели.

Фитнес инструктор

Фитнес инструкторът помага на хората, като ги учи как да изпълняват упражнения и ги мотивира да се разиват. Той тренира усилено и изготвя тренировъчни програми за своите клиенти. Фитнес инструкторът работи за фитнес център или на свободна практика.

Диетолог

Диетологът знае как човешкото тяло усвоява храната и изготвя хранителни режими спрямо нуждите на пациента – както за качване, така и за сваляне на килограми или за подобряване на здравето му. Диетолозите работят в клиники и фитнеси, както и на свободна практика.

Танцьор

Танцьорът усеща музиката с тялото си и изразява емоции чрез танц. Той тренира и учи невероятни движения, за да създава вълнуващи представления. Танцьорите могат да работят за трупа, театър, изпълнител или на свободна практика. Често те правят представления и преподават танци.

Хореограф

Хореографът измисля танца и как танцьорите участват в него. Той създава танца – как изглежда, какво значи – и го обяснява на танцьорите. Избира музиката за танца. Хореографите работят навсякъде, където има танцьори.

Масажист

Масажистът лекува клиентите чрез умело използване на допир и натиск. Тези професионалисти облекчават болката и напрежението в телата на своите клиенти. Масажистите работят за салони за красота, болници, фитнес зали или в спа хотели.

Кинезитерапевт

Кинезитерапевтът помага на хора със ставни проблеми или с травми да сe възстановят чрез масажи, терапия и упражнения. Кинезитерапевтите работят в болници, за спортни клубове и на свободна практика.

Музикален

Певец

Певецът и изпълнителят развиват гласа си от малки и изразява себе си и емоциите си с песни. Те се упражняват в пеене, често и инструмент. Някои изпълняват свои песни, които пишат, други изпълняват песни, написани от друг. Певците работят на свободна практика, за звукозаписна компания или пиано барове и заведения. Те могат да участват и в мюзикъли.

Музикант

Музикантите изразяват емоциите си чрез свиренето на инструмент. Те репетират своите песни и мелодии всеки ден, за да могат да ги запишат и качат в YouTube или Spotify. Когато съберат достатъчно голяма публика, музикантите започват да свирят и пеят по концерти. Музикантите работят на свободна практика, а понякога пеят и свирят в заведения, пиано бар, на събития или в операта. Някои музиканти избират да специализират в професии като тонрежисьор.

Композитор

Композиторът създава мелодии и симфонии, както и музиката за песни. Те знаят как звучат различните музикални инструменти и усещат как да ги комбинират в добра песен. Композиторите работят на свободна практика или за звукозаписна компания.

Диджей

Диджеят избира и пуска музика в барове, клубове и на събития като сватби. Той подрежда музиката така, че да има настроение и хората да бъдат щастливи. Понякога прави „ремиксове“ – взема известна песен и променя мелодията или смесват няколко песни. Той работи на свободна практика или към клуб.

Диригент

Диригентът организира оркестъра, избира музиката и ръководи кой какво ще свири. Той подбира музикантите, които да участват в оркестъра и ръководи изпълнението. Дигирентите работят в театри, балети, хорове и опери.

Логически

Математик

Математикът анализира числа, решава проблеми и сложни задачи. Той работи в сферата на математиката, компютърните науки, инженерството, бизнеса, преподаването.

Специалист по роботика

Специалистът по роботика създава или поддържа програми, с които компютри си общуват с други компютри, машини или роботи. Поняга той сглобява самите роботи. Неговите умения се прилагат в производството и навсякъде, където работата е опасна за хора и се строят роботи, за да ги заменят – за обезвреждане на бомби, за работа с тежки машини и бързи поточни линии и т.н.

Мениджър

Мениджърът отговаря за много хора и ресурси, като се грижи една компания или екип да постига целите си, да изкарва пари и работата да върви гладко. Мениджърът най-често работи на друга позиция и се издига до тази на мениджър, а след като е работил като мениджър в една фирма, може да кандидатства на работа за същата позиция в друга фирма.

Финансист

Финансистът се занимава с пари и как се харчат. От семейния бюджет, през държавните финанси, до парите на огромни международни фирми, финансистът се грижи за правилното управление на средствата. Финансистите работят в банки, във финансово-консултантски фирми или в големи компании, като им помагат да управляват финансите си.

Физик

Физикът обяснява света около нас чрез физични закони, като този за гравитацията. Физиците постоянно се опитват да достигнат възможните лимити на технологията, за да я направят по-ефективна. Физикът може да работи в научни институти, производства на машини и коли, като преподавател, изследовател, астроном или водещ на научно предаване.

Химик

Химикът изучава химичните елементи и съединения – веществата, които изграждат всичко около нас (телата ни, компютъра, масата). Химията е навсякъде – в козметиката, храната, дори цветовете, с които се боядисват дрехите. Химикът може да работи в производствени цехове, медицински и изследователски лаборатории, фармацевтични и медицински предприятия, и да преподава.

Биолог

Биологът изучава живите организми – растения и животни, гъби и бактерии. Биолозите са експерти в определена сфера на биологията и това определя къде работят. Те най-често преподават или работят като здравни специалисти – лекари, медицински сестри, фармацевти, както и като ботанисти, ако изучават растения, или зоолози, ако изучават животни.

Фармацевт

Фармацевтът разбира как работи човешкото тяло и кои лекарства могат да помогнат на болния. Той може да отпуска лечение, да се занимава с тестване и производство на нови лекарства и да контролира качеството на лекарствата. Той работи в аптека, лаборатория, фармацевтични предприятия, университети или Агенцията по лекарствата.

Лекар

Лекарят учи медицина и анатомия, разбира от какво боледуват хората и ги лекува. Има общопрактикуващи лекари, които предлагат медицинска грижа за семейства и хора от всякакви възрасти или да се специализират в определена медицинска сфера, където да станат специалисти. Лекарите работят в болници, поликлиники, в спешното отделение, по спортни събития или в частни кабинети, а някои обучават бъдещи лекари.

Медицинска сестра

Медицинската сестра помага на лекарите да лекуват пациенти. Медицинските сестри поддържат документите на пациентите и се грижат за хора след операция или със сериозно заболяване. Те работят в болници, частни лекарски кабинети, училища или като домашни медицински сестри за възрастни хора.

Зъболекар

Зъболекарят е специалист по здравето на зъбите и устата. Той разбира проблемите със зъбите и устата на хората и ги лекува. Зъболекарите работят в болници или частни кабинети.

Адвокат

Адвокатът оказва правна помощ на хора и организации. Той знае законите на държавата, в която работи. Адвокатите специализират в определена област. Те работят в частни кантори, за големи компании и за държавата. Специалност като „Право“ позволява и работа като съдия или прокурор.

Специален Сценичен

Презентатор

Презентаторът говори пред публика, обикновено показва как работи даден продукт, обяснява теория или мотивира публиката си. Той умее да говори правилно и да владее гласа си. Презентаторът може да работи в компания, в която представя продуктите й – например нова кола. Хората, които представят новините или прогнозата за времето, също са презентатори.

Актьор

Актьорът се превъплъщава в герои, злодеи, спасители, чудовища и други, за да ни разкаже история и нейното послание. Актьорът често работи над 12 часа на ден, за да научи сценария наизуст и да заснемат сцената. Актьорът работи в театър или се явява на кастинг, за да работи във филм или сериал. Също се снима в реклами и музикални клипове.

Комик

Комикът подготвя серия от забавни истории и шеги. Той представя тези шеги на сцена, за да може публиката да се забавлява. Комиците имат участия на сцена, сами или в скеч с колеги, в телевицията или в комедийни клубове.

Влогър

Влогърът снима видеа, в които говори как прекарва деня си, какво мисли по различни теми и понякога дава насоки как се прави нещо. Често влогърите са забавни или много драматични, за да грабнат вниманието на публиката. Влогърите работят за себе си и получават пари, като рекламират различни продукти или услуги във видеата си.

Инфлуенсър

Инфлуенсърът е човек с много последователи в социалните мрежи като TikTok, Instagram, YouTube и Facebook. Той изразява мнение по различни теми или продукти и по този начин влияе върху мнението на последователите си. Също като блогърите, инфлуенсърите печелят от реклами на продукти и услуги, които правят.

Специален Занаятчийски

Бижутер

Бижутерът влага нашите спомени и чувства в малко парченце метал, камък, смола, дърво и други материали, които да са постоянно с нас. Бижутерите работят за марка бижута, като създават дизайните и ги изработват, или на свободна практика – сами продават своите бижута, като артисти.

Шивач

Шивачът създава дрехи. Понякога измисля дизайна, рисува го, но винаги създава дрехата чрез шиене и платове. Шивачите работят за големи или по-малки модни марки или имат свои ателиета и работят с малък на брой клиенти на свободна практика, където правят и преправят дрехи.

Дизайнер

Дизайнерът на мебели прави мебели по поръчка и изработва уникални такива, които могат да достигнат много висока цена.  Дизайнерите на мебели работят за мебелни къщи, имат свои бутици за мебели или просто правят мебели по поръчка за клиенти.

Реставратор

Реставраторът поддържа и възстановява исторически сгради, ценни картини, скулптури и други. Дава нов живот на стари и на пръв поглед безполезни мебели и вещи. Реставраторът работи по поръчка, в антикварни магазини или за музеи, за да запази културното наследство.

Готвач

Готвачът създава творби на изкуството – ястия, които изглеждат страхотно и от които да си оближеш пръстите! Готвачите работят в ресторанти, кетъринг фирми или като лични готвачи на богати хора. Могат и да притежават свой ресторант или кетъринг фирма.

Сладкар

Сладкарят прави торти, макарони, пасти – чудни на вкус и вид! Сладкарите работят в сладкарници, кетъринг фирми и правят сладки по поръчка.

Стилист

Стилистът помага на хората да подберат какви дрехи им отиват. Те работят за филмови продукции, списания, модни фотографи, за известни личности или на свободна практика.

Дърводелец

Дърводелецът превръща парче дърво в полезна част или дори цяла конструкция. Тези професионалисти работят в строителни фирми, мебелно производство, за интериорни дизайнери или като артисти на свободна практика.

Майстор

Майсторът решава всякакви проблеми, свързани с дома – запушен канал, теч от горния етаж, пребоядисване на стени и други. Майсторите обикновено специализират в конкретен тип поправки и работят в строителни фирми или на свободна практика.

Специален Хуманитарен

Философ

Философите разгадават проблеми, откакто хората могат да мислят. Те заглеждат всичко, свързано с човека и света, от смисълът на живота, до най-добрият и етичен начин да живеем и да се отнасяме с другите. Философите работят като преподаватели по философия и етика, като служители в културни институции и музеи и консултанти на фирми при управлението на човешки ресурси.

Историк

Историкът e детектив на миналото. Той има вълнуващата задача да разбере как са живели хората в миналото, какво са правили и да проучи различни събития. Историкът прави проучвания, пише книги, понякога създава исторически игри! Историците работят за организации като UNESCO, за музеи и институти, като преподаватели, археолози, дипломати и етнографи.

Археолог

Археологът търси в стари книги къде може да е имало древни градове или села, правят разкопки, за да търсят предмети, използвани от хората в миналото и научават как хората са живеели. Археолозите работят за музеи, в Министерството на културата, като преподаватели по история и археология.

Географ

Географът изучава Земята – нейната повърхност, земната кора, също политиката и култура на различни места по света. Той изследва климатичните условия, как се движи вятъра и накъде, как започват земетресения, бури. Географите работят като еколози, сеизмолози, преподаватели, като служители в държавни агенции, научни институти и други.

Социолог

Социологът наблюдава и изучава обществата – техните нрави, какво правят и защо. Те предвиждат какво могат да направят хората – дали ще следват правила или не, за кого ще гласуват и така нататък. Това се нарича социологическо проучване. Социолозите работят в сферите на икономиката, политиката, публичната администрация, участват в организации, изследователски институти, държавни институции и други.

Специалист по околната среда

Специалистът по околната среда наблюдава как хората влияят на природата. Тези професионалисти откриват екологични проблеми и търсят как да ги разрешат. Основната им цел е да спасят Земята от негативното влияние на човека. Специалистите околната среда работят като активисти и защитници на правата на животните, еколози, експерти и консултанти по околната среда, изследователи, хидролози и други.

Защитник на човешките права

Защитникът на човешките права се бори за равноправност и справедливост за всички на земята. Той разбира, че дори в днешно време, на много места най-основните човешки права биват нарушавани, хора работят в опасни условия или дори робство. Защитникът на човешките права работи в полза на обществото на местно и световно ниво, като участва в политиката, управлението, организира дарителски кампании и помага на другите.