fbpx
Програма за кариерно ориентиране „Моят Кариерен Път“

От 25.05 до 30.10 във Френската гимназия в град Пловдив се проведе курс за кариерно ориентиране „Моят Кариерен Път“, по авторска програма на Career rEvolution, създадена от Елица Костова .

В рамките на първата среща, на 25.09, проведена от Мартин Петров, един от най-свежите и смислени мотивационни лектори в България и част от Фондация Еду Компас – 60 ученици участваха в активности, с които да преживеят, че могат повече, отколкото си мислят (не ги споделяме тук, за да може да са преживяване без предварителни информация и за следващите ни участници). След това направиха общ профил на талантите и ценностите си (които ние наричам съкровища), за да знаят в какво са добри и какво ще е важно за тях в кариерата им. Така тези 60 ученици имат общ кариерен профил и могат да го използват заедно с платформата към играта „Моят Кариерен Път“, за да видят какви професии и индустрии отговарят на техния профил.

На 06.06 същите 60 ученици се срещнаха с Николай Чалъков, управител на Инч Фриго, с който си говорихме именно за това как различните интереси и силни страни са важни за кариерата. Засегнахме темата за важността на силните страни на характера в кариерата и бизнеса.

Програмата продължи октомври, след лятната ваканция и всички входни нива на учениците. На 03.10 се срещнахме с всички 60 ученици, участвали в предходните две срещи, за да изберем 20 от тях, които са мотивирани да направят свой кариерен план. Селекцията се случи чрез серия от активности, в които учениците задаваха въпроси, свързани с кариерно им развитие, а тези проявили най-активно участие и с най-конкретни въпроси, формираха групата за кариерен план.

На 06.10 избраната група от 20 деца задълбочи кариерния си профил, с оглед да бъдат избрани подходящи професии и образование, свързано с тях. Стана ясно, че повечето младежи се спират на повече от една професия, а някои са на ясно още от сега, че искат да се занимават с повече от едно нещо. На този етап 20 деца имат специфичен кариерен профил, като разбира се, много от тях имат допълнителни въпроси, за които е предвидена и финална среща за индивидуални консултации.

На 16.10 направихме обобщение на свършената работа до тук, със специални гости от община Пловдив и заместник кмета в сферата на образование и бизнес развитие, г-н Стефан Стоянов, един от малкото визионери, които виждат ключовата роля на кариерното ориентиране за устойчиво развитие на градовете.

Предстоят още две срещи, работа с още 4 училища и няколко неща, които биха вълнували всички педагози в България, за които скоро ще съобщим.

Предстои обучение през месец ноември за педагози на тема „Кариерно ориентиране в класната стая“, с кредити, което ще е безплатно и е инициатива на Фондация по проект „Innovative Coaching makes the Difference“. Всяко училище ще получи и игра „Моят Кариерен Път“ по време на обучението, за да я ползва в час на класа и при други възможности. Предвиждаме и едно обучение в София, пишете ни, в случай, че имате интерес.

Още по темата

Кариерно ориентиране и супер героиМоят Кариерен Път - Програма 6ти клас