fbpx
Накъде след 7-ми клас - чести грешки и важните елементи, които всички пропускат

Детето Ви е седми клас, матурите минаха и се чудите как да изберете подходящата гимназия за него/нея? Това е важен въпрос, за който е необходимо да вземете предвид контекста, а именно – как гимназията ще подготви детето ми за бъдещата му кариера?

Знаем, че търсените професии, когато излезе от гимназията, или университета, все още не съществуват. Знаем, че с повече амбиция и умения за учене, език може да се научи.

Ето какво не знаем – няма категорично доказателство, че изборът на гимназия оказва сериозно влияние върху кариерата и бъдещето на детето. Това, което оказва влияние са:

 • средата – учениците, с които общува, доколко има насилие или агресия в училище, доколко учениците са мотивирани да учат и да се развиват
 • учителите – те са основен фактор за ангажирането на учениците и за техния успех – доколко преподават вдъхновяващо и все още вярват в мисията си
 • училищният живот – много училища имат клубове, менторски и предприемачески програми, програми за кариерно ориентиране или канят гост лектори. Това прави обучението по-смислено и мотивиращо.

Свикнали сме да мислим, че изборът на правилна гимназия или университет, гарантира добро бъдеще за детето. Това е мит от миналото. Колкото са релевантни дискетите днес, толкова е релевантен и този мит. 

Успехът- според наши наблюдения и независими изследвания – се крепи на умения за кариерно ориентиране, или умения за успех.

Полезен поглед към избора на гимназия е къде детето ще развие тези умения. Можем да помогнем да ги развие и/ли да му осигурим преживявания и обучителни програми, където това да се случи.

митове за избора на гимназия

В гимназиална възраст има 4 умения за успех, част от кариерното ориентиране и личностно развитие, на които е важно да се акцентира:

 1. Създаване на визия “кой съм” и “какво искам”

На първо място е способността за създаване на идея кой съм аз и какво искам. Това вероятно ще са абстрактни въпроси за едно дете в 7-ми клас, но като родители можете да ги преведете на техния език. Например:

 • На какви хора се възхищаваш и защо? Какво харесваш в тях? Като кого искаш да бъдеш? (тук може да има разминаване между Вашите ценности и тези на детето Ви. Вместо да окачествявате ценностите им като добри или лоши, поставете въпроса дали това е най-доброто за тях.)
 • Какъв не искаш да бъдеш?
 • Какви качества харесваш в хората?
 • Какво ти харесва да правиш?

Важно е да задавате на децата отворени въпроси с намерение да научите повече за тях, без осъждане или усещане за изпитване и разпит. За детето това би бил разговор на напълно нова тема, така че е възможно общуването да не върви гладко в началото. Проявете търпение и емпатия и имайте предвид, че дълго време може да няма отговор.

В училище децата нямат време и пространство за себерефлексия, но това може да се случва вкъщи чрез отворени въпроси и през личния пример на родителите, бабите и дядовците. Не се свенете да споделяте и своите отговори на горните въпроси.

 1. Взимане на решения

При новите поколения, заучената безпомощност (трудност за вземане на решения) е наблюдаване при над 67% от младежите –  децата нямат нужните преживявания, в които да развият умението да взимат решения.

След седми клас, а и преди това, като родители можете да научите децата си да взимат решения като им предлагате две опции и срок. Например:

 • Да боядисаме стаята ти в зелено или жълто? Кажи ми до края на месеца.
 • Избери си какво да правим уикенда и ми кажи до четвъртък.

Наблегнете на отворени питания без “защо” – този въпрос предполага младежът да се обяснява, което блокира взимането на решения. Важно е постепенно да увеличавате сложността на изборите преди да предоставите на децата пълна свобода – избор между А и Б, след което избор между А, Б или В, докато стигнете до множество възможности и шанса детето да прояви самоинициатива и да предложи нещо друго. Тези рамки са, за да може детето да тренира взимането на окончателни решения.

 1. Умение за учене и развиване на умения

Успешните хора са майстори в професията си. В кариерното ориентиране се поставя силен фокус върху умението за учене – то изисква постоянство и дългосрочен интерес (който се открива с умение номер 1).

Младежите са свикнали да учат само за оценки, без да съобразяват и да мислят. Не правят взаимовръзки. Уроците в 7-ми клас, въпреки прекрасните и способни учители, могат да бъдат излишни, защото на тях се набляга на конкретните задачи и произведения, които ще бъдат на матурите, а не на способността на младежите да мислят и да пренасят тези знания в други сфери.

За да помогнете на детето си да разкрие и да развива талантите и интересите си след седми клас, разгледайте заедно нашия сайт “Моят кариерен път”https://edu-compass.com/careerpath/. Ако се чудите от къде да започнете, Ви препоръчваме да направите нашите тестове за таланти.

Хубаво е като част от гимназиалното образование на детето Ви то да започне да се запознава с различни професии и да открива кое го влече. В ютуб канала ни можете да гледате интервюта с различни професионалисти и да разберете за множество професии – https://www.youtube.com/@educompass/videos

 1. Целеполагане и планиране

Всички изследвания за социално учене и нашият опит в Еду Компас показват, че социалните умения и кариерното ориентиране се развиват предимно през примери и разговори с възрастни. Колкото повече ние самите като възрастни сме пример за кариера, която обичаме, толкова повече младежите имат позитивен пример, в който могат да се огледат и да се вдъхновят. Те имат нужда не само от примери за успех, но и от примери за пътя към успеха.

Много младежи учат за оценки. Правят всичко в последния момент. Нямат идея как да организират времето си и кое е по-важно от всичко останало. Развиването на умения за целеполагане и планира в гимназиална възраст помага за развиване на силна работна етика, която е нужна за всяка една професия на бъдещето – включително и тези, които тепърва ще се появят. 

накъде след 7-ми клас?

Чудесно, но къде да запиша седмокласника ми?

Преживяванията в гимназията, средата от младежи и учители, извънкласните дейности – в проекти, различни програми (менторски, предприемачески), занятия и клубове по интереси – това са показателите за добър избор, според нас като експерти. Ученето все повече се случва извън училище. Помислете къде можете да запишете детето си – не на уроци, а програма с реални умения и ментори.

Важният въпрос е “какви умения ще развие детето ми в образованието си?”. Ако детето ви не е тясно профилирано в музика, движение или визуални изкуства, то коя точно гимназия ще посещава не е от съществено значение.

Обърнете внимание какви извънкласни дейности могат да се добавят към образованието му след седми клас, за да може детето Ви да се научи да мисли, да се изразява, да разсъждава. Говорете с детето Ви и го подкрепете в неговото кариерно ориентиране като му помогнете да планира визията си и стъпките за постигането й.

Често няма идеален избор за гимназия, но има достатъчно близък такъв и от младежа зависи как ще се развива в този период от живота му.

Резюме

За да помогнете на детето Ви в избора им на гимназия след 7-ми клас е нужно да им обърнете внимание на 4 умения: себепознание, вземане на решения, умение за учене и планиране.

Когато детето Ви се познава, то може да вземе решение в каква посока желае да се развива и каква кариера ще преследва след завършване на образованието си.

Умението да учи ще му помогне да разграничи посредственото представяне пред отличното такова, което в комбинация с дългосрочното планиране ще го постави на пътя на кариерния успех.

Кои сме ние?

Еду Компас е Фондация на основателите на Вока Академи и предлага програми за кариерно ориентиране и развитие за младежи и деца. С настолната игра “Моят кариерен път” и авторската си методика за кариерно ориентиране са спечелили множество награди, имат над 3200 млади участника в програмите “Моят кариерен път” и “Кариерна революция”, обучили са над 400 учители и кариерни консултанти.

Тук може да видите видеата от поредицата А СЕГА НА КЪДЕ СЛЕД 7МИ КЛАС:

Видео 1 от серията видеа. В коментар под видеото ще намерите другите видеа!

Още по темата

Съвременни будители: Мариела ПееваКакъв е пътят на образование за Ненасилие?