fbpx

Възможност за безплатно провеждане на програма за кариерно ориентиране и финансова грамотност за ученици 10 – 12 клас.


Каним ви да се включите в безплатна програма за кариерно ориентиране и финансова грамотност за ученици 10 -12 клас, която се провежда под формата на 3 работилници на живо и предизвикателства за учениците за самостоятелна работа.

Програмата е за учителя и неговия клас – екипът на Фондация Еду Компас влиза като гост лектор, като в рамките на работилниците учениците изготвят свой кариерен профил и план и получават основни познания по финансова грамотност.

Работилниците за кариерно ориентиране и финансова грамотност са под формата на игри с роли и точки, които учениците печелят в игрите. Колкото повече предизвикателства изпълнят учениците, толкова повече точки ще спечелят.

За събраните точки учениците получават награди – срещи с бъдещи работодатели и възможности за платен стаж. Всички ученици получават сертификат за участие, а тези, преминали през всички нива, и сертификат за постижение + символична награда.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПРОГРАМАТА ЗА КАРИЕРНО ОРИЕНТИРАНЕ И ФИНАНСОВА ГРАМОТНОСТ?

Програмата се провежда в 3 срещи, всяка в рамките на 1 учебен час, като може и да се проведе в рамките на 1 ден (при възможност за разместване на часове).

СРЕЩА 1: Личен профил и кариерни пътеки

Всеки участник в програмата открива своите личен профил и кариерни пътеки, свързани с него. Разбира кои са силните му страни, на какви настоящи и бъдещи професии съответстват и какви умения, знания и подготовка за нужни за тези кариери.

СРЕЩА 2: Умения за успех

Всеки ученик разбира кои са уменията на бъдещето и получава индивидуално предизвикателство за развитието им. Уменията, върху които се фокусираме са: решаване на проблеми, креативно мислене, адаптивност и гъвкавост, целеполагане и планиране, умения за учене и умения за управление на вниманието.

СРЕЩА 3: Финансова грамотност

Всеки ученик изследва основите на финансовия просперитет и получава достъп до ресурси за планиране и управление на финанси. Чрез кратка игра учениците разбират основите на финансите и икономиката.

За да заявите участие в програмата, попълнете формата ТУК.

ЗА КОГО Е ПРОГРАМАТА?

За държавни и общински училища в София и Пловдив (в Пловдив може да се проведе само за 1 ден с разместване на часове и 3 срещи по 45 мин една след друга).

Програмата е подходяща за ученици от 10, 11, 12 клас, които имат интерес към кариерно развитие, кариерно ориентиране или финансова грамотност. Насърчаваме сборни групи от ученици, които са проявили интерес.

При работа с цял клас се насърчава присъствие на повече от един преподавател.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОГРАМАТА ВЪВ ВАШЕТО УЧИЛИЩЕ

Можете да използвате тази статия, тази презентация, за да представите програмата, или да ни пишете, за да изпратим промо видеото за ученици.

ЦЕЛИ НА ПРОГРАМАТА

 • Учениците да имат ясен кариерен профил и карта на кариерна пътека (как мога да стигна от мястото, на което се намирам, до желаната кариерна реализация).
 • Учениците да разбират кои са интересите, силните им страни и как могат да ги използват за успешна кариера.
 • Учениците да разбират кои са уменията на бъдещето и как могат да ги развият.
 • Учениците да имат базови познания в областта на финансовата грамотност и икономиката.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

 • Държавни и общински училища в София и Пловдив
 • Група, не по-голяма от 25 ученика и не по-малка от 10 ученика
 • Присъствие на класен ръководител или учител с групата ученици
 • Време, не по-малко от 40-45 мин за 1 среща
 • Провеждане на 3те срещи в рамките на 1 месец. За Пловдив – в рамките на 1 ден
 • Насърчават се сборни групи от ученици, проявили интерес.

ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ В ПРОГРАМАТА

Участието в програмата се случва с попълване на формуляра ТУК от учител, педагогически съветник, заместник директор или директор.

Попълнете формата до 22.04 и ние ще се свържем с вас!

СТЪПКИ ЗА СТАРТИРАНЕ НА ПРОГРАМАТА

 1. Заявка за участие до 22.04.2024 – може да изпратим допълнителни материали или да отговорим на въпроси.
 2. План за провеждане на програмата до 03.05.2024 –  планиране на дни и часове за провеждането, подсигуряване на присъствие на учител с учениците.
 3. Провеждане на програмата – до края на календарната 2024 година – три срещи в рамките на месец ИЛИ 1 ден.

ЗАЩО ФОНДАЦИЯ ЕДУ КОМПАС?

Екипът ни има опит в провеждането на програми за кариерно ориентиране и умения за успех на ученици от 2017 година насам. Ето някои от успехите ни:

 • над 3,200 обучени младежи и 400 обучени учители
 • 4 проекта с община Пловдив, 1 проект с фондация „Ротари“
 • 50 обучени кариерни консултанта от 4 държави
 • награда за най-добър кариерен инструмент 2020 за Европа – Inclusion Innovation Europe
 • финалист на Промяната 2016
 • 1 настолна игра за кариерно ориентиране + онлайн система за кариерен профил + цялостна методология за кариерно ориентиране и развитие на умения за успех.

За да заявите участие в програмата, попълнете формата ТУК.

Още по темата

Накъде след 7-ми клас - чести грешки и важните елементи, които всички пропускатКак да подкрепите летящия кариерен старт на своите ученици