fbpx

Възможност за безплатно провеждане на програма за кариерно ориентиране и финансова грамотност за ученици 10 – 12 клас.


Каним Ви да се включите в безплатна програма за кариерно ориентиране и финансова грамотност за ученици 10 -12 клас, която се провежда под формата на 3 работилници на живо и предизвикателства за учениците за самостоятелна работа.

Програмата е за учителя и неговия клас – екипът на Фондация Еду Компас влиза като гост лектор, като в рамките на работилницата учениците изготвят свой кариерен профил и план и имат основни познания по финансова грамотност.

Работилниците за кариерно ориентиране и финансова грамотност са под формата на игри с роли и точки, които учениците печелят в игрите. Колкото повече предизвикателства изпълняват учениците, толкова повече точки печелят.

За събраните точки учениците получават награди – срещи с бъдещи работодатели и възможности за платен стаж. Всички ученици получават сертификат за участие, а тези, преминали през всички нива, и сертификат за постижение + символична награда.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПРОГРАМАТА ЗА КАРИЕРНО ОРИЕНТИРАНЕ И ФИНАНСОВА ГРАМОТНОСТ:

Програмата се провежда в 3 срещи в рамките на 1 учебен час, като може и да се проведе в рамките на 1 ден (при възможност за разместване на часове).

СРЕЩА 1: Личен профил и кариерни пътеки

Всеки участник в програмата има личен профил и кариерни пътеки, свързани с него. Разбира кои са силните му страни, на какви настоящи и бъдещи професии съответстват и какви умения, знания и подготовка за нужни за тези кариери.

СРЕЩА 2: Умения за успех

Всеки ученик разбира кои са уменията на бъдещето и получава индивидуално предизвикателство за развитие на умения. Уменията, върху които се фокусираме са: решаване на проблеми, креативно мислене, адаптивност и гъвкавост, целеполагане и планиране, умения за учене и умения за управление на вниманието.

СРЕЩА 3: Финансова грамотност

Всеки ученик разбира основите на финансовия просперитет и има достъп до ресурси за планиране и управление на финанси. През кратка игра учениците разбират основите на финансите и икономиката.

За да заявите участие в програмата, попълнете формата ТУК.

ЗА КОГО Е ПРОГРАМАТА:

За държавни и общински училища в София и Пловдив (в Пловдив може да се проведе само за 1 ден с разместване на часове и 3 срещи по 45 мин една след друга).

Програмата е подходяща за ученици от 10,11,12 клас, които имат интерес към кариерно развитие, кариерно ориентиране или финансова грамотност. Насърчаваме сборни групи от ученици, които са проявили интерес.

При работа с цял клас се насърчава присъствие на повече от един преподавател.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОГРАМАТА ВЪВ ВАШЕТО УЧИЛИЩЕ:

Можете да използвате тази статия, тази презентация, за да представите програмата, или да ни пишете, за да изпратим промо видеото за ученици.

ЦЕЛИ НА ПРОГРАМАТА:

 • Учениците имат ясен кариерен профил и карта на кариерна пътека (как мога да стигна от мястото, на което се намирам, до желаната кариерна реализация).
 • Учениците разбират кои са интересите, силните им страни и как могат да ги използват за успешна кариера
 • Учениците разбират кои са уменията на бъдещето и как могат да ги развият
 • Учениците имат базови познания в областта на финансовата грамотност и икономиката

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

 • Държавни и общински училища в София и Пловдив
 • Група, не по-голяма от 25 ученика и не по-малка от 10 ученика
 • Присъствие на класен ръководител или учител с групата ученици
 • Време, не по-малко от 40-45 мин за 1 среща
 • Провеждане на 3те срещи в рамките на 1 месец. За Пловдив – в рамките на 1 ден
 • Насърчават се сборни групи от ученици, проявили интерес.

ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ В ПРОГРАМАТА

Участието в програмата се случва с попълване на формуляра ТУК от учител, педагогически съветник, заместник директор или директор.

Попълнете формата до 15.03 и ние ще се свържем с Вас!

СТЪПКИ ЗА СТАРТИРАНЕ НА ПРОГРАМАТА

 1. Заявка за участие до 01.03.2024 – може да изпратим допълнителни материали или да отговорим на въпроси.
 2. План за провеждане на програмата до 15.03.2024 –  планиране на дни и часове за провеждането, подсигуряване на присъствие на учител с учениците.
 3. Провеждане на програмата – до края на календарната 2024 година – три срещи в рамките на месец ИЛИ 1 ден.

ЗАЩО ФОНДАЦИЯ ЕДУ КОМПАС?

Екипът ни има опит в провеждането на програми за кариерно ориентиране и умения за успех на ученици от 2017 година. Ето някои от успехите ни:

 • над 3,200 обучени младежи и 400 обучени учители
 • 4 проекта с община Пловдив, 1 проект с фондация „Ротари“
 • 50 обучени кариерни консултанта от 4 държави
 • награда за най-добър кариерен инструмент 2020 за Европа – Inclusion Innovation Europe
 • финалист на Промяната 2016
 • 1 настолна игра за кариерно ориентиране + онлайн система за кариерен профил + цялостна методология за кариерно ориентиране и развитие на умения за успех.

За да заявите участие в програмата, попълнете формата ТУК.

Още по темата

Накъде след 7-ми клас - чести грешки и важните елементи, които всички пропускатКак да подкрепите летящия кариерен старт на своите ученици