fbpx

В следващите няколко статии ще представим УМЕНИЯ ЗА УСПЕХ или СУПЕРСИЛИ, които помагат на деца и младежи да са успешни в живота и кариерата си.

Някой би казал, че всичко това звучи като по учебник. Докога ще изнасилваме езика и мисленето си с прости послания, влизащи в кутии и подходящи за реклама с много кликове или парламентарната трибуна?

Тези умения ще ги представя….будителски, не рекламно или парламентарно.

Себепознанието не е да направиш тест какво е твоето животно – тотем, коя е идеалната половинка за теб или как ще изглеждаш на 60. Не е хороскоп от някое онлайн издание.  

Ако човек не разбира „себе“-то, какво е то, трудно може да го познае.

Сериозната литература по темата е много, тук само очертавам някои аспекти на умението за себепознание:

  1. Да се науча да разбирам емоциите си и какви нужни, потребности, ценности стоят зад тях.
  2. Да се науча да разпознавам нуждите си, потребностите  си.
  3. Да разбирам и усещам какво наистина желая и към какво се стремя. Какво правя като средство за популярност, заради комплекси, заради другите.
  4. Да си създам мнение по важни за мен въпроси, но преди това да разбера какви са те.
  5. Да разкрия призванието или пътя си.
  6. Да се науча да поставям под въпрос мнението си, но и да слушам вътрешния си гуру.
  7. Само аз знам, свързан със себе си, какво е най-добре за мен. Да се науча да се свързвам с мъдростта е мен и в тялото ми.

Всичко до тук звучи абстрактно и мащабно, но то се свежда до умения за само рефлексия, които се развиват като всяко друго умение – стъпка по стъпка, с приложение, с проба и грешка, с много пробра и много грешка, със само рефлексия и подкрепа на осъзнати възрастни.

Тези умения се развиват цял живот и не можем да очакваме, че дете в 7ми клас ще има нивото на младеж на 25 или на възрастен на 56.

Има активности, методи на преподаване, теми и упражнения, които развиват тези умения. Няма всеки да ги развие в еднаква степен, но….ще ги развие.

Часовете по литература са подходящи да изследваме себе си през писането, по рисуване – да изследваме себе си през рисуването, по физическо – да се научим да се свързваме с тялото си, по биология – да разберем как хормоните действат в нас.

Някои от безплатните ресурси на ЕДУ КОМПАС подпомагат развитието на тези умения.

Още по темата

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Обучение „Кариерно ориентиране на учениците“