fbpx
Кариерно ориентиране и супер герои

Една по-различна перспектива

Денят, преди да работим с френската гимназия в Пловдив, работим с шести клас в ОУ Райна Княгиня в Пловдив. Работим с шести клас, и тъкмо да започне часа. Чакам всички да се съберат.

– „А ти защо си решила да се занимаваш с това? Да помагаш на хората да открият в какво са добри?“ – пита една много хубава девойка от шести клас.

Вдишвайки се замислям. И аз това се зачудвам, защо ставам в 6, подреждам 4 кутии с материали, пътувам до друг град, със Симо правим активности с децата и след това се връщам, за да работя с възрастни. Толкова много усилия за 6 пъти по 45 минути + платформата ни, за която ще споделя в друга статия. Тези усилия дават резултат, понеже това правя от 13 години – работя с деца. Знам как става, това е моята супер сила. Дават резултат обаче след години, понеже образованието не е като производството на уеб страници например, не „вкарваш“ един код и след 3 минути да зареди.

На път за Пловдив виждам, че човек без бакалавърска степен и просто вдигал телефона в няколко компании, ще води обучение за мениджъри, за управление на промяната в същия град. Понеже няма нужда от образование, или дори от квалификация, според повечето реклами във Фейсбук, за да си експерт. Нужно е само да вярваш в себе си.

Пак го поглеждам това момиче в шести клас, което току що ми зададе въпрос. Отговарям:

– „Като дете исках да стана Батман. После открих, че понеже аз съм жена, а Батман е мъж…“

Детето свива рамене и ме поглежда:

– “И както от това?“

Продължавам:

– „После разбрах, че мога да помагам на хората да открият супер силите си и сме тук ние с теб, да видим ти ва какво си добра – това е много на кратко.“

Децата вече са се събрали и започваме.

Срещата за кариерно ориентиране започва. Говорим за таланти, умения и за това какво е да си герой. Защото каквито и таланти и умения да имаш, където и да учиш в седми клас – все важни неща – има един критично важен елемент за успех в кариерата. И в живота. Това са супер силите, силните страни на характера. (скоро и за това ще пуснем отделна статия)

Кариерно ориентиране и супер герои

По същество

От 25.05 до 30.10 във Френската гимназия в град Пловдив се проведе курс за кариерно ориентиране „Моят Кариерен Път“, по авторска програма на Career rEvolution, създадена от Елица Костова (това съм аз, дето исках да ставам Батман като малка).

В рамките на първата среща, на 25.09, проведена от Мартин Петров, един от най-свежите и смислени мотивационни лектори в България и част от Фондация Еду Компас – 60 ученици участваха в активности, с които да преживеят, че могат повече, отколкото си мислят (не ги споделяме тук, за да може да са преживяване без предварителни информация и за следващите ни участници). След това направиха общ профил на талантите и ценностите си (които ние наричам съкровища), за да знаят в какво са добри и какво ще е важно за тях в кариерата им. Така тези 60 ученици имат общ кариерен профил и могат да го използват заедно с платформата към играта „Моят Кариерен Път“, за да видят какви професии и индустрии отговарят на техния профил.

На 06.06 същите 60 ученици се срещнаха с Николай Чалъков, управител на Инч Фриго, с който си говорихме именно за това как различните интереси и силни страни са важни за кариерата. Засегнахме темата за важността на силните страни на характера в кариерата и бизнеса.

Програмата продължи октомври, след лятната ваканция и всички входни нива на учениците. На 03.10 се срещнахме с всички 60 ученици, участвали в предходните две срещи, за да изберем 20 от тях, които са мотивирани да направят свой кариерен план. Селекцията се случи чрез серия от активности, в които учениците задаваха въпроси, свързани с кариерно им развитие, а тези проявили най-активно участие и с най-конкретни въпроси, формираха групата за кариерен план.

На 06.10 избраната група от 20 деца задълбочи кариерния си профил, с оглед да бъдат избрани подходящи професии и образование, свързано с тях. Стана ясно, че повечето младежи се спират на повече от една професия, а някои са на ясно още от сега, че искат да се занимават с повече от едно нещо. На този етап 20 деца имат специфичен кариерен профил, като разбира се, много от тях имат допълнителни въпроси, за които е предвидена и финална среща за индивидуални консултации.

На 16.10 направихме обобщение на свършената работа до тук, със специални гости от община Пловдив и заместник кмета в сферата на образование и бизнес развитие, г-н Стефан Стоянов, един от малкото визионери, които виждат ключовата роля на кариерното ориентиране за устойчиво развитие на градовете.

Предстоят още две срещи, работа с още 4 училища и няколко неща, които биха вълнували всички педагози в България, за които скоро ще съобщим .

Предстои обучение през месец ноември за педагози на тема „Кариерно ориентиране в класната стая“, с кредити, което ще е безплатно и е инициатива на Фондация по проект „Innovative Coaching makes the Difference“. Всяко училище ще получи и игра „Моят Кариерен Път“ по време на обучението, за да я ползва в час на класа и при други възможности. Предвиждаме и едно обучение в София, пишете ни, в случай, че имате интерес.

Кариерно ориентиране и супер герои

Ли(р)ично заключение

Когато ставам сутрин в 6 за да нареждам кутии и после се виждам с хора, които плачат по време на коучинг сесиите си, защото не могат повече да живеят и работят нещо, което не ги удовлетворява, аз съм Батман. Защото всяка сутрин излизам на война, или поне битка. Битка срещу посредствеността на тези, които обучават в мениджмънт, без никога да са били на ръководна позиция. Битка срещу статуквото, че всички трябва да са предприемачи, тоест да продават обучения за коучинг онлайн. Битка срещу „ умните идеи“ на единадесетокласници да станат дилъри – не че ще станат, ама са решили, че е готино. Всъщност е битка против, но и ЗА това всеки да открие и живее собствения си смисъл, развивайки умения, които дават стойност и имайки силен характер.

По няколко пъти на ден ми иде да се откажа и да се омъжа за някой, който да ме води на Малдивите – също популярна визия за успех онлайн. После се сещам за две неща 1) засега не знам кой иска да се омъжи за мен и 2) като лежах в една видна столична кардиологична клиника, чудейки се дали ще ме бъде в 3 сутринта, не си мислех за Малдивите, а дали някога пак ще мога да бъда сред деца и възрастни и да правя, това, което ме кара да се чувствам истински жива.

Още по темата

Програма за кариерно ориентиране „Моят Кариерен Път“